İzmir Bornova TRSM Açıldı

İzmir Bornova Toplum Ruh Sağlığı Merkezi sığınmacılara ve ev sahibi toplumun üyelerine kapılarını resmen açtı.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen "SIHHAT Projesi" kapsamında, İzmir Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi bünyesindeki Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin açılışı yapıldı.

Törene, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, AB Türkiye Delegasyonu Sağlık Program Yöneticisi Özge Akyol-Faria, İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Burak Öztop, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Göç Sağlığı Dairesi Başkanı Dr. Kanuni Keklik ve diğer yetkililer katıldı.

Törende konuşan Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Avrupa Birliği'nin sağlık alanında fon sağladığı en büyük projelerden biri olan "SIHHAT" kapsamında merkezin açılışının önemini vurguladı.

Mağdur olmuş Suriyeliler için büyük dayanışma gösteren Türk hükümetinin çabalarını, Avrupa Birliği olarak desteklediklerini söyleyen Meyer-Landrut, öncelikle AB’nin sığınmacılara ve ev sahibi toplumlara desteğinin parçası olan temel ihtiyaçlar, eğitim, sağlık ve belediyelere yönelik yardımları içeren 6 milyar Avroluk destek sağladıklarını bildirdi.

Suriyeli göçmenlerin yer değiştirme nedeniyle pek çok zorluk yaşadıklarına değinen Meyer-Landrut, şöyle konuştu:

"Buraya geldiklerinde birçok konuda belirsizlikle karşılaşıyorlar. Yeniden topluma entegre etmek için onlara ulaşmak ve gerekli desteği sağlamak gerekiyor. Desteğimizin bipolar ve şizofreni hastalarının özel tedavileri için Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerini de içermesinden mutluluk duyuyoruz.

Biz SIHHAT Projesinden oldukça umutluyuz. Gelinen noktada doktorların, sağlık personelinin ve elbette Sağlık Bakanlığı'nın özverili çalışmaları sayesinde, bu yoğun çabaların sonuç verdiğini görüyoruz. Suriyeli göçmenlere verdikleri sağlık hizmetleri ve güçlü ortaklıkları için başta Sağlık Bakanı olmak üzere tüm bakanlık çalışanlarına teşekkür ediyorum.”

“Merkezimizde Türkiye ve Suriyeli hastalarımıza hizmet verilecek”

İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Burak Öztop da açılışı yapılan Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde Türk ve Suriyeli hastalara hizmet verileceğini söyledi.

“Suriyeli hasta sayısında ve verilen sağlık hizmetlerimizde artış var”

Op. Dr. M. Burak Öztop, “SIHHAT Projesi kapsamında, Suriyeli göçmenlere verilen koruyucu sağlık hizmetleri, yoğun olarak yaşadıkları Bayraklı, Bornova, Buca, Konak 2, Karabağlar, Torbalı olmak üzere toplam 6 ilçede; 1 adet TRSM, 8 adet Göçmen Sağlığı Merkezinde 39 birimle verilmektedir.

2019 Yılında yeni açılan göçmen sağlığı merkezlerimiz ile birlikte başvuran Suriyeli hasta sayısı ve bu kapsamda verilen sağlık hizmetlerimizde bir önceki yıla nazaran yaklaşık %47 artış yaşanmıştır. Hastanelere başvuru sayısında ise bu artış %5,5 olarak gerçekleşmiştir.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından merkezin açılış kurdelesi kesilirken, açılışa katılanlar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında merkezi gezdi.





HAKKIMIZDA
Proje Faaliyetleri
Kaynak Dökümanlar
Galeri
SSS


DUYURU
Satınalma
İnsan Kaynakları